Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание експедитивно и в

...
Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание експедитивно и в
Коментари Харесай

Пълнят бюджета с таксите от хазарт

Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание експедитивно и в работен режим, тъкмо както прикани да се работи през днешния ден ръководителят й Йордан Цонев, Движение за права и свободи, гласоподава на второ четене законопроекта за държавния бюджет на България за 2024 година В пленарна зала планът бе признат на 11 декември.

Самата комисия стартира плътно работа със забавяне, защото отчетът за гласоподаване на второ четене не е оповестен на страницата на Народно събрание.

Стана ясно, че партиите, които образуват болшинството зад държавното управление - ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС имат общи оферти за промени. Те бяха показани от Венко Сабрутев, заместник-председател на комисията по бюджет и финанси.

Сред тях са: Създаване на фонд " Стамболов " от 5 млн. лв., с които изтъкнати студенти да се учат в влиятелни университети в чужбина и по-късно да работят в България; увеличение на заплатите на педагогическия личен състав в детските градини и ясли и в допълнение равнене на разноските за прехрана на децата в тях на стойност към 16,6 млн. лева; основаване на стратегия, с която учебните заведения, детските градини и храмовете да минат на контролиран пазар на електрическа енергия.

Предлага се приоритизиране на плана за изграждане на национална детска болница. Предложението няма фискален резултат, само че записването му ще бъде явен ангажимент за бързото й създаване.

В бранш " Култура " се дават в допълнение 68 млн. лв. в бюджета за 2024 година, 11,6 млн. лв. за заплатите в НСО, 10 млн. лв. за личния състав на Българска академия на науките, в допълнение 2,7 млн. лв. за курсантите в МВР; 37 млн. лв. за създаване на център за киберсигурност в ДАНС; 2 млн. лв. за заплатите в организация " Архиви " ; 2,6 млн. лв. за Министерство на външните работи и други

В приходната частна бюджета се оферират. да се вдигнат таксите на хазарт, които не са вдигани от 10 години. Предложението е за тройно и даже четворно нарастване на таксите и се планува в изменение на Закона за хазарта в преходните и заключителните разпореждания на закона за бюджета за 2024 година

Наред с това се чакат и по-големите доходи от Данък добавена стойност от затегнатия от октомври месец насам надзор върху търговията със артикули с висок фискален риск.

В началото на заседанието Румен Гечев от БСП попита има ли оферти на опозицията, които да са влезнали в плана и да са подкрепени, защото се съмнява в това, само че Йордан Цонев му опонира, че това не е правилно.

Депутатите изслушаха и предложението на " Възраждане "  за превеждане на дължимите по закон вноски за фондовете за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване по сметка на ДОО през 2024 година Но го отхвърлиха, в това число и с мотив, че мястото на този спор не е тук, при гласуването на бюджета на страната, а е в границите на полемиките за бъдещето и промяната на пенсионната система и в този смисъл при полемиката по Бюджета на ДОО.

Спор се зароди сред финансовия министър Асен Василев и депутатът от ГЕРБ/СДС Делян Добрев, който атакува държавното управление, че има желание да прибере в бюджета парите от Фонда за енергийна сигурност. Асен Василев увери, че няма никакво желание, както и това не се е случвало до този миг, да се нарушава европейско законодателство с прехвърлянето на средства от Фонда за енергийна сигурност към бюджета. Въпреки че Делян Добрев не беше направил авансово оферти на текстове, такова бе гласувано, с цел да, както се изрази Йордан Цонев, сигурност у хората, че няма да има обири.

Днес комисията остави неприето Приложение 3, където са плановете за финансиране на общините. Министърът на финансите Асен Василев даде обещание да съобщи до 12:00 часа на следващия ден в Народно събрание

Всички оферти, които МФ получи от общините, ще бъдат предадени на следващия ден до 12 в Народно събрание, а МХ ще прегледа всички в препоръчаните планове, тъй като депутатите през днешния ден откриха в тях механически неточности.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР